DYLAN LEBLANC – COYOTE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: ATO Records / PIAS

De 33-jarige Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Dylan LeBlanc werd geboren in Shreveport, Louisiana maar hij verhuisde na de scheiding van zijn ouders van daar naar Muscle Shoals in de staat Alabama om er onder de begeleiding van zijn in de muziekwereld actieve vader aan zijn eigen carrière als performer en singer-songwriter te gaan werken. Hij had voor zijn solocarrière ook al in diverse bandjes meegespeeld in het rock-, punkrock- en alt.countrygenre.

Begin 2010 debuteerde hij als soloartiest met zijn album “Pauper Field” waarop Emmylou Harris met hem meezong in het nummer “If The Creek Don’t Rise”. Zijn eerste internationale tournees beleefde hij als voorprogramma van o.a. Lucinda Williams, Laura Marling, George Ezra en ‘Calexico’. Album nummer twee was “Cast The Same Old Shadow” in 2012 en daarna volgden ook nog “Cautionary Tale” in 2016 en “Renegade” in 2019.

Wij hebben de eer en het genoegen om hier wat meer informatie te geven over zijn vijfde soloplaat “Coyote” die deze maand op de markt is verschenen en die hij tijdens een uitgebreide tournee doorheen Europa zal komen promoten in november 2023. In dertien folk-, alt.country- en Americana-liedjes toont Dylan LeBlanc ons op dit voor het eerst zelfgeproducte album alweer dat hij over uitstekende songschrijverstalenten beschikt.

De muzikanten die hem bij de plaatopname in de studio hebben bijgestaan zijn bassist Seth Kauffman, pianist Jim ‘Moose’ Brown, drummer Fred Eltringham, strijkers Laura Epling (viool), Eleanore Denig (altviool) en Austin Hoke (cello) en ook Dylans’ vader James LeBlanc kunnen we horen op akoestische en elektrische gitaar en op mandoline. De backing vocals worden verzorgd door ‘The Secret Sisters’ Laura Rogers en Lydia Slagle, zanger Bay Simpson en zangeres Angela Hacker.

De coyote waarvan sprake in de albumtiteltrack is hij als kind echt tegengekomen op een hoge klip die hij had beklommen. Zijn angstaanjagende ervaringen hierbij kunt u volgen in de tweede lyricsvideo van deze song die we aan dit verhaal hebben toegevoegd. Op de eerste video hoort u het melodieus gebrachte liefdesliedje “No Promises Broken” dat midden op dit conceptalbum staat. Meerdere songs gaan over een wanhopige persoon die aan de donkere rand van de maatschappij staat.

Deze plaat bevat een aantal autobiografische liedjes en Dylans’ kenmerkende stemgeluid is doorheen het hele album prominent aanwezig. Hij zorgt een paar keer voor diepere beklijvende emoties zoals in de nummers “Dark Waters”, “Forgotten Things”, “Stranger Things”, “Human Kind”, slotsong “The Outside” en het zeer mooie “Telluride”. Als we u tot slot van deze recensie nog een aanrader mogen meegeven, dan is het wel om deze geweldige artiest in november live te gaan bekijken bij één van zijn vier optredens in Nederland of tijdens zijn show in de ‘Trix Club’ in Antwerpen op zondag 5 november.

(valsam)